Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ελλειψη στελεχών στην εθνική φρουρά φέρνει αύξηση Κυπρίων εισακτέων στις Ελλαδικές στρατιωτικές σχολές

Οπλικά συστήματα και πτητικά μέσα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχει στη διάθεσή της η ΕΦ, μένουν ανεκμετάλλευτα ή χωρίς επαρκή στελέχωση λόγω μειωμένου αριθμού αξιωματικών και υπαξιωματικών.


Το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η ΕΦ, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας, κάτι που επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας σε πρότασή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο για αύξηση του αριθμού των εισακτέων για την περίοδο 2012-13 κατά 37 άτομα (αύξηση 74%). Η πρόταση εγκρίθηκε, όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», προκειμένου να μπορέσει το υπουργείο να εντάξει στην ΕΦ νέους και άρτια εκπαιδευμένους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι θα κληθούν να στελεχώσουν τα οπλικά συστήματα.


Όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», πέραν της πλημμελούς αξιοποίησης οπλικών συστημάτων, προβλήματα προκαλούνται και στις μονάδες, αρκετές από τις οποίες δεν επανδρώνονται ικανοποιητικά με κατώτερα στελέχη, ενώ ανατρέπεται και η ροή των προαγωγών στην πυραμίδα της ιεραρχίας. Σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη κατάλληλης νομοθεσίας, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα επάνδρωσης και λειτουργικότητας του στρατεύματος.


Όπως αναφέρεται στην πρόταση, από το 2004 και παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες της ΕΦ σε στελέχη κυμαίνονται περί τους 130 αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς ετησίως, εντούτοις διατίθενται μόνο 50-59, ήτοι σε ποσοστό 42% των αναγκών. Τούτο, όπως υποστήριξε το αρμόδιο υπουργείο, διαχρονικά δημιουργούσε σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία των μονάδων, οι οποίες, εφόσον δεν συμπληρωθούν σταδιακά, θα οδηγηθούν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου