Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΦΤΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΝΙΜΙΤΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΤΑΪΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ο ΔΗΜΑΣ!

Στην Αθήνα έρχεται ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα και τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ καταφθάνει χωρίς νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο κ. Νίμιτς θα παρακαθίσει το μεσημέρι σε γεύμα εργασίας, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.


Τα δεδομένα που δημιουργεί η επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στην Αθήνα, μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά και η πρόθεση των Σκοπίων να διεκδικήσουν εκ νέου ένταξη στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη Σύνοδο του Μαΐου, θα αναλύσει ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας με τον Γιώργο Παπανδρέου στις 10 το πρωί και με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.


Μετά τις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία των σκοπίων, ο κ. Νίμιτς επεσήμανε πως η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι εξέφρασε βούληση για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και για εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις και πως θα μεταφέρει τις θέσεις αυτές στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να καθορίσει τα επόμενα βήματα.


Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να θέσει χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις και πως το θέμα της ένταξης των σκοπίων στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς εξαρτάται καθαρά από τους διεθνείς οργανισμούς και όχι από τον ίδιο.


Πάντως, σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα αφορούν και ζητήματα εθνικής ταυτότητας ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται αποκλειστικά για το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας είναι θέμα προσωπικό του κάθε λαού και δεν είναι δική του δουλειά να καθορίζει την ταυτότητα λαών.

1 σχόλιο: