Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΑΛΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Κοντά στην εξιχνίαση της ληστείας 77 αρχαιολογικών θησαυρών από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, βρίσκεται η αστυνομία μετά τη σύλληψη νεαρού Αλβανού, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος συμμορίας που λήστευε κοσμηματοπωλεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ οι δύο ληστείες κοσμηματοπωλείων είχαν γίνει πέρυσι σε Ολυμπία και Κρέσταινα.

Τα μέλη της οργάνωσης είναι γνωστά στην αστυνομία και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αναμένεται να προκύψουν νέα στοιχεία.


Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτυπώματα που βρέθηκαν στο μουσείο αλλά και οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, συνάδουν με το προφίλ του συλληφθέντα.


Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενοι οι ύποπτοι - των οποίων τα μουσεία δεν είναι ο "φυσιολογικός" στόχος - να έδρασαν για λογαριασμό κάποιου συλλέκτη.

Ομάδα εργασίας συγκροτεί το υπ. Πολιτισμού.

Στο μεταξύ, ομάδα εργασίας για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας συγκροτεί το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά την ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Ολυμπία.


Η ομάδα θα αξιολογήσει τον κίνδυνο προς τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, θα επανακαθορίσει τη βάση των νέων δεδομένων των μέτρων ασφαλείας, θα αναβαθμίσει τον υφιστάμενο εξοπλισμό και θα εκπαιδεύσει τα μέλη του ΥΠΠΟΤ που χειρίζονται θέματα ασφαλείας.

Η ομάδα που εποπτεύεται και αναφέρεται σε καθημερινή βάση στη ΓΓ του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, αποτελείται από τους: Τσενέ Σωτήρη (Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., επίτιμος διευθυντής ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων 2004), Φρησίρα Κώστα (Διευθυντής Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, Ηλεκτρολόγος -Μηχανολόγος), Χαρμαλιά Νίκο (Εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού στην Ομάδα Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, Υπομηχανικός), Κουρίνου Ελένη (Έφορος Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως), Κοτταρίδη Αγγελική (Έφορος Αρχαιοτήτων Βεργίνας- Πέλλας) και Καπελώνη-Χούλια Σουζάνα (Διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών).


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου