Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Οι αυξήσεις της ΔΕΗ στου πελάτες υψηλής τάσης οδηγεί σε κλείσιμο τις βιομηχανίες!!

«Χωρίς θετική εξέλιξη είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης να επωμιστούν όλο το βάρος των αυξήσεων...Η εγχώρια βιομηχανία προσβλέπει στην τετραμερή διαδικασία σαν την τελευταία δυνατότητα συναινετικής επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος που έχει εξελιχθεί σε εκρηκτικό. Μονομερείς κινήσεις από τη μεριά της ΔΕΗ, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν αναλόγως από τους πελάτες με χρήση όλων των νόμιμων μέσων για τη διασφάλιση των συμφερόντων και της βιωσιμότητας των τελευταίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που έχουν απομείνει στη χώρα. Εν τω μεταξύ ωστόσο κινδυνεύει να χαθεί όλος ο ενεργοβόρος παραγωγικός ιστός της χώρας, με τραγικά αποτελέσματα για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που απασχολεί, την ισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς και τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας».
Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της επιστολής προς τον Γ. Παπακωνστανίνου, της ΕΒΙΚΕΝ, της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, που εκπροσωπεί 17 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η ΕΛΒΑΛ, η Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, η Σιδενόρ, η Sovel, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο Τιτάνας, η Χαλκόρ, η Χαλυβουργία Ελλάδος, η Χαλυβουργική, η Χάλυψ και η Χαρτοποιία Κομοτηνής.

Αιτία για το «ξέσπασμα» των βιομηχανιών, στάθηκε η απόφαση της ΔΕΗ για επιβολή μονομερώς αυξήσεων στους πελάτες Υψηλής Τάσης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία διαλόγου –με πρωτοβουλία του υπουργού περιβάλλοντος– με τη συμμετοχή της ΡΑΕ, με στόχο να αναζητηθούν οι δυνατότητες εξατομίκευσης των τιμολογίων αλλά και εξορθολογισμού των μηχανισμών για την τιμολόγηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΥΚΩ δίκτυα, ΑΠΕ κλπ).

Στις 8 Φεβρουαρίου ωστόσο, μεσούσης της διαδικασίας, η ΔΕΗ έστειλε επιστολή προς όλους τους πελάτες ανακοινώνοντας άμεσες αυξήσεις από 1ης Μαρτίου, μονομερώς, χωρίς να έχουν προηγηθεί ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την εξατομίκευση των τιμολογίων ανάλογα με το προφίλ του κάθε καταναλωτή. Οι αυξήσεις αυτές σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ κυμαίνονται στο 15 με 20% ενώ σύμφωνα με τη ΔΕΗ είναι μικρότερες σε ορισμένες περιπτώσεις κάτω του 10%.

Το πρόβλημα


Σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας εστιάζουν σε τρία βασικά ζητήματα. Καταρχήν, στην αιτιολόγηση της ΔΕΗ για την επιβολή των αυξήσεων και στην επίκληση του εύλογου κόστους. Οι βιομηχανίες αυτές κατά κύριο λόγο καταναλώνουν λιγνιτική ενέργεια (νυχτερινό). Ειδικά για τις χαλυβουργίες και τις βιομηχανίες τσιμέντου, η σημερινή κρίση, έχει οδηγήσει τις μονάδες να λειτουργούν ελάχιστες ώρες τα βράδια, στο οριακό κόστος προκειμένου να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο. Η αύξηση λοιπόν που ζητείται στο νυχτερινό ρεύμα της βιομηχανίας, οδηγεί σε συνθήκες ασφυξίας τις βιομηχανίες αυτές, που σημειωτέον λειτουργούν με ζημιές την τελευταία διετία.


Δεύτερον, στο λιγνίτη που ουσιαστικά τροφοδοτεί το σύστημα στη διάρκεια της νύχτας, το 50% του κόστους είναι εργατικά. Όταν λοιπόν υπάρχουν σημαντικές μειώσεις στο εργατικό κόστος από τις μισθολογικές περικοπές, υπάρχει συνακόλουθη μείωση του κόστους παραγωγής που δεν περνάει στους καταναλωτές.

Τρίτον τα τιμολόγια της ΔΕΗ συνεχίζουν να μην είναι διακριτά, υποχρέωση που η εταιρεία έπρεπε να έχει εκπληρώσει εδώ και χρόνια. Ωστόσο η μη «διακριτοποίηση» των τιμολογίων οδηγεί σε επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές υψηλής τάσης. Για παράδειγμα εάν οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ ήταν χωριστές, τότε η βιομηχανίες που πιάνουν πλαφόν (600 χιλιάδες ευρώ είναι το όριο από τη νομοθεσία) θα έπαυαν να χρεώνονται κάτι που δε γίνεται. Επίσης οι χρεώσεις συστήματος τη νύχτα είναι πολύ χαμηλές τα βράδια. Κατά συνέπεια με διακριτά τιμολόγια, η μείωση της επιβάρυνσης για τους μεγάλους καταναλωτές θα έφτανε μέχρι και τα 4,5 ευρώ η μεγαβατώρα ή αλλιώς περίπου 9%.
«Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης που βρίσκεται η βιομηχανία, σας καλούμε να ορίσετε άμεσα νέα τετραμερή συνάντηση για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που οδηγούμαστε» είναι τα λόγια με τα οποία καταλήγει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ. 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου