Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΙΓΜΕ: Κίνδυνος κατάρρευσης οικιών στην Ηλεία

Για το ενδεχόμενο κατάρρευσης οικιών στις περιοχές της Ηλείας που επλήγησαν από τις τελευταίες πλημμύρες προειδοποιεί, μετά από αυτοψία της Άμεσης Ομάδας Επέμβασης, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).Το Ινστιτούτο καλεί τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή και αν διαπιστώσουν ρωγμές στα σπίτια τους, να τα εγκαταλείψουν.

Εκτός από σπίτια, ζημιές υπέστησαν δρόμοι και αγροτικές καλλιέργειες, ενώ καταγράφηκαν κατολισθήσεις και ρήγματα.


Η αυτοψία από την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ άρχισε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα, στα χωριά Κουτσοχέρα, Χειμαδιό, Χαρία, Βουλιαγμένη, Αρβανίτης και Λάνθιο και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:


* Στην Κουτσοχέρα, οι κατολισθήσεις επηρέασαν κατοικίες, από τις οποίες δύο διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο κατάπτωσης.

* Στη Χαρία, ένα σπίτι κατέρρευσε.
* Στη Βουλιαγμένη, σημειώθηκαν ζημίες σε κτίσματα από την πτώση μεγάλης ποσότητας χώματος και βράχων.
* Στη μονή Κρεμαστών, για την οποία το ΙΓΜΕ έχει εκπονήσει μελέτη το 1977, ζητήθηκε η απομάκρυνση των μοναχών για μια εβδομάδα και θα χρειαστούν μέτρα στήριξης.
* Σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου σημειώθηκαν σοβαρές κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Στην περιοχή Αρβανίτη, η ζημιά στο οδόστρωμα είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατο να αποκατασταθεί, γι' αυτό και προτείνεται νέα χάραξη του οδικού δικτύου.
* Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και αγροτικές καλλιέργειες, καθώς σε ορισμένα σημεία δημιουργήθηκαν ρήγματα από την υποχώρηση του εδάφους.

Στις οδηγίες προς τους κατοίκους, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εκπροσώπους της περιφέρειας οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ αναφέρουν ότι «για τις περισσότερες κατοικίες δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και προς το παρόν δε είναι απαραίτητη η εκκένωση. Ωστόσο, οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και αν διαπιστώσουν ρωγμές στα σπίτια τους θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν για την ασφάλειά τους».


Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, διευθυντή Τεχνικής Γεωλογίας του Ινστιτούτου, Νίκο Νικολάου, «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για κλιμάκωση των φαινομένων και αν συνεχιστούν οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να προκληθούν πτώσεις κατοικιών».

Τονίζει, επίσης. ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα στήριξης των κτιρίων, καθώς τέτοιες εργασίες γίνονται μόνο τη θερινή περίοδο. 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου