Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Tρέχουν και δεν φτάνουν πουθενά για να εισπράξουν - "Κατάφεραν" έλλειμμα με διψήφιο αριθμό!

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει κούρσα... απελπισίας προκειμένου να εισπραχθούν πάση θυσία τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ και να κλείσει η χρονιά με έλλειμμα κάτω από 11% (αντί 9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός). Τα περισσότερα εξ αυτών πρέπει να εισπραχθούν μέχρι μέσα Ιανουαρίου (ως έσοδα του 2011) καθώς από τις πρώτες μέρες του 2012 θα πρέπει να δείξει πως η χρονιά μπήκε «με το δεξί» για να πείσει ότι μπορεί και να αποφύγει τα χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σε επιτελική σύσκεψη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διαπιστώθηκε πως είναι όλα τα σενάρια «δείχνουν» διψήφιο ποσοστό ελλείμματος για το 2011.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η ύφεση δεν θα ξεπεράσει φέτος το 6%. Με αυτό το δεδομένο, το έλλειμμα μπορεί να κλείσει ελαφρά πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση αυτή το δημοσιονομικό κενό φθάνει στα 3 δισ. ευρώ, που κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα το επόμενο έτος.

Το «κακό» σενάριο όμως προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση που στο τέλος της χρονιάς θα πλησιάσει ίσως και το 8%-9%. Αν τελικώς, για ολόκληρο το 2011, η ύφεση αγγίξει φέτος το 6,9% - 7%, τότε το δημοσιονομικό κενό θα φτάνει και τα 5 δισ. ευρώ, με συνέπεια το έλλειμμα να φτάνει ή και να ξεπεράσει και το 11% του ΑΕΠ.

Τα σενάρια αυτά και τις λύσεις θα εξετάσει η Τρόικα που επιστρέφει στις αρχές Ιανουαρίου, με βάση και τα νεότερα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε.

Πιέσεις, πάντως, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά φέρνει και ο εκτροχιασμός των στόχων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου