Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Επέτειος του ολοκαυτώματος των Ανωγείων

Ακούστηκε η μαντινάδα που έλεγε "Την ιστορία του χωριού θα πω με λίγα λόγια, ότι τα κάψαν τρεις φορές και πάλι είναι Ανώγεια..."

Σήμερα τα Ανώγεια τίμησαν την 68η επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης, παρουσία εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, της στρατιωτικής ηγεσίας

του δικαστικού, πνευματικού και πολιτιστικού χώρου. Παρόντες επίσης δήμαρχοι και εκπρόσωποι των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας οι οποίες υπέστησαν ολοκαυτώματα.
«Οφείλουμε σεβασμό και στεκόμαστε με συγκίνηση μπροστά στους ήρωες του ολοκαυτώματος και όλους όσοι αγωνίστηκαν να ξαναστήσουν τον ισοπεδωμένο και κατεστραμμένο τόπο τους», είπε στις δηλώσεις της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία φανερά συγκινημένη ανέφερε πως είναι η πρώτη επέτειος που έρχεται στα Ανώγεια χωρίς τον πατέρα της και για χρόνια βουλευτή του νομού Γιάννη Κεφαλογιάννη. «Μας μιλούσε πάντα για την ιστορία του τόπου μας, τον αγώνα των Ανωγειανών, τους ήρωες και αγωνιστές οι οποίοι μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία κατάφεραν τα σπουδαία… Είμαι περήφανη, είμαστε περήφανοι».
«Από τα Ανώγεια της ορθοδοξίας και του πολιτισμού, στέλνουμε το μήνυμα ελπίδας, δικαιοσύνης, αισιοδοξίας, στοιχεία απαραίτητα για τους δύσκολους καιρούς που βιώνει η χώρα και ο τόπος μας», δήλωσε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι πρέπει όλοι να έχουμε το κεφάλι ψηλά. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε για ελευθερία επιβίωση και ευημερία. Στόχος μας είναι η διατήρηση της μνήμης που μπορεί να αποτελέσει αξιακό συστατικό ώστε όσοι αγωνίζονται να αντέξουν στις δυσκολίες», συμπλήρωσε.
Παρών ήταν και ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Μάξιμος Σενατάκης.
Η μαντινάδα ωστόσο που συγκίνησε και περικλείει την ουσία της μάχης για τους Ανωγειανούς ήρθε από έναν απλό κια λαικό άνθρωπο τον Αριστείδη Χαιρέτη και λέει τα εξής : "Την ιστορία του Χωριού, θα πω με λίγα λόγια, ότι τα 'κάψαν τρεις φορές, και πάλι είν' Ανώγεια"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου