Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Τι θα γινόταν σε επίπεδο ενέργειας στην Ελλάδα αν επιστρέφαμε "βιαίως" και απροετοίμαστα στην δραχμή

Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έθεσε το θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στην δραχμή σε think tank που συμμετείχαν εμπειρογνώμονες. Το απστέλεσμα είναι πως σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στην δραχμή, θα υπάρξουν ελλείψεις και αδυναμία ασφαλούς προμήθειας ενεργειακών αγαθών.

Συγκεκριμένα, μια πιθανή επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, θα φέρει τη χώρα 30 χρόνια πίσω.


Αναλυτικότερα:


Οι άμεσες επιπτώσεις της δραχμής για τον ενεργειακό τομέα της χώρας μας θα είναι:


- Δεν θα εφοδιαζόμαστε με πετρέλαιο


- Δεν θα εισάγουμε φυσικό αέριο


- Θα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας


Αιτία αυτής της εφιαλτικής κατάστασης θα είναι το γεγονός πως οι εισαγωγείς ενεργειακών αγαθών θα πρέπει να τα αγοράσουν με συνάλλαγμα και όχι με δραχμή.


Όπως αναφέρουν «Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να μαζέψει το κυκλοφορούν ευρώ –όσο αυτό είναι εφικτό– προκειμένου να δημιουργήσει συναλλαγματικά αποθέματα. Μόνο όταν γίνει αυτό θα μπορέσουν οι εισαγωγείς να απευθυνθούν στην ΤτΕ και να ζητήσουν συνάλλαγμα, ώστε να μπορέσουν να κάνουν εισαγωγές.»


Στη δεύτερη φάση, οι εταιρείες θα μειώσουν υποχρεωτικά τις εισαγωγές τους, γιατί οι Έλληνες θα καταναλώνουν λιγότερο. Αν σκεφτεί κανείς πως το 2006 η Ελλάδα κατανάλωνε 450 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου, ενώ το 2011 έπεσε στις 355 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου, αν γυρίσουμε στη δραχμή η κατανάλωση θα μειωθεί κι άλλο.


Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η θετική εξέλιξη αφορά στην πιθανή αξιοποίηση εγχώριων ενεργειακών πηγών, όπως ο λιγνίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου