Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Θα ξηλώσει τα ραντάρ της αντιπυραβλικής του ΝΑΤΟ δήλωσε ο Ερτογάν στην Ιρακινή τηλεώραση

Μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη χώρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι: «Αν οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει στο ΝΑΤΟ δεν γίνουν σεβαστές, δεν θα διστάσουμε να ξηλώσουμε τα ραντάρ της αντιπυραυλικής άμυνας από το έδαφός μας».

Η Τουρκία είχε αποδεχτεί την εγκατάσταση των ραντάρ στο έδαφός της, ύστερα από σειρά διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, με την προϋπόθεση ότι θα δηλωθεί ξεκάθαρα ότι η εγκατάσταση δεν είναι επιθετική και ότι τα στοιχεία που θα συλλέγονται δεν θα διατίθενται στο Ισραήλ.


«Αν το ΝΑΤΟ δεν συμμορφωθεί – όπως είπε χαρακτηριστικά – με τους όρους αυτούς θα τους ζητήσουμε να απομακρυνθεί το σύστημα», είπε ο Ερντογάν. Το ΝΑΤΟ πάντως αν και δηλώνει ότι η αντιπυραυλική ασπίδα δεν στρέφεται κατά καμίας χώρας, εντούτοις θεωρεί το Ιράν ως εν δυνάμει απειλή. Η δε απόφαση της Τουρκίας για την εγκατάσταση των ραντάρ στο έδαφός της είχε προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της με το Ιράν, με Ιρανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι οι εγκαταστάσεις θα αποτελέσουν στόχο, αν το Ιράν δεχτεί επίθεση.


Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι «Είμαστε σε θέση να ζητήσουμε την απομάκρυνση των ραντάρ, εντός έξι μηνών, αν υποπέσει στην αντίληψή μας, διαφορετική χρήση τους ». Οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, προφανώς εντάσσονται στο διπλωματικό παιχνίδι της Άγκυρας, αλλά γινόμενες από την Τεχεράνη ηχούν άκρως εκνευριστικά στα αυτιά της Δύσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου