Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πώς προσπάθησαν να σπρώξουν οι αρχαιοκάπηλοι της Βορείου Ελλάδος αντικείμενα στο Λονδίνο.

Μία συνάντηση στο γραφείο της Old Bond Street 14, δίπλα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού
, οι υπεύθυνοι του οποίου πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν τα ξένα δίκτυα παράνομων προμηθειών αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, που είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Στο ραντεβού που έγινε στις 15 Δεκεμβρίου στα γραφεία μεγάλου οίκου δημοπρασιών συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ε.Μ., ο 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής από τη Γερακαρού Θεσσαλονίκης Π.Π., ο οποίος συνελήφθη και προφυλακίστηκε ως εγκέφαλος της σπείρας αρχαιοκάπηλων, και ένας 27χρονος φίλος του, ο οποίος επίσης συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως διερμηνέας.

Στο τραπέζι της συζήτησης είχε τεθεί η αγοραπωλησία ενός αρχαίου ελληνικού νομίσματος, την αξία του οποίου ο εκτελωνιστής προσδιόρισε στα 150.000 ευρώ ως τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτεται τόσο από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες όσο και από απολογίες κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία για τη δράση του κυκλώματος αρχαιοκάπηλων, την ημέρα εκείνη είχε παραδοθεί το συγκεκριμένο νόμισμα μαζί με άλλα στον οίκο δημοπρασιών, υπογράφηκαν συμβόλαια μεταξύ του εκπροσώπου της εταιρείας και του εκτελωνιστή και μάλιστα δόθηκε προκαταβολή. Στη συνέχεια, η πρώιμη συμφωνία «χάλασε» για το ύψος του ποσού και, όπως φαίνεται, το νόμισμα επιστράφηκε και δόθηκε πίσω και η προκαταβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου