Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΥΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ...

Την κήρυξη του δάσους Μαύρης Πεύκης στο Πέραμα Έβρου, ως διατηρητέου μνημείου της φύσης, ζήτησε με ομόφωνη απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης. Η απόφαση, εφόσον υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει προσκόμματα στην ανάπτυξη
στην περιοχή δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού.

Το μέλος της Οικολογικής Εταιρίας Έβρου, Γιώργος Δεμερίδης, ο οποίος και εισηγήθηκε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι η κήρυξη του δάσους Μαύρης Πεύκης ως διατηρητέου μνημείου της... φύσης είναι σύμφωνη με τη δασική νομοθεσία, αλλά και τη δασολογική επιστήμη.


Όπως εξήγησε, το δάσος αυτό συνιστά σπάνιο φυτογεωγραφικό παράδοξο γιατί βρίσκεται σε υψόμετρο 100 με 200 μέτρα και σε απόσταση 2 με 3 χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Η μαύρη πεύκη θεωρείται ψυχρόβιο κωνοφόρο και απαντάται σε υψόμετρα άνω των 500 μέτρων, για παράδειγμα, στο Καρά Ντερέ, στη Δράμα, στη Βάλια Κάλντα, στα Γρεβενά και στον Όλυμπο.


Να σημειωθεί ότι το 1999 με απόφασή του ο Διευθυντής Δασών Αν. Μακεδονίας και Θράκης όρισε τριμελή επιτροπή δασολόγων για σύνταξη ειδικής μελέτης διαχείρισης και ΜΠΕ για τα 1.943 στρέμματα Μαύρης Πεύκης. Προτάθηκε να γίνει με προμελέτη η αναγόρευση σε μνημείο της φύσης. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την Διεύθυνση Δασών Έβρου και εστάλη έγγραφο τον Ιούλιο του 1999 στη Γενική Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.


Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου απέστειλε έγγραφο το Μάρτιο του 2003 σε πολιτικούς φορείς του Έβρου για το θέμα, το οποίο αποδέχθηκε ο τότε νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης και τον Απρίλιο του 2003 με ομόφωνη απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου έκρινε ότι θα πρέπει να κηρυχθεί το Δάσος της Μαύρης Πεύκης σε μνημείο της Φύσης. Ωστόσο, λόγω της ατέρμονης γραφειοκρατίας, το θέμα καθυστέρησε απελπιστικά. Το ζήτημα επανέρχεται τώρα με δυναμικότερο τρόπο μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου