Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ... ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 40.000 ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΙ!

Η ανεργία στην Κύπρο καλπάζει. Οι αριθμοί τρομάζουν αφού οι άνεργοι σήμερα στην Κύπρο ξεπέρασαν τους 37 χιλιάδες με την πορεία να είναι ανοδική, χωρίς να είναι κανείς σε θέση να πει που θα σταματήσει αυτό το κακό. Σε ότι αφορά τα χρήματα που δαπανώνται από την Κυβέρνηση για ανεργιακό επίδομα, φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκ. ευρώ.
Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας βρέθηκε και πάλι η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους για τη συζήτηση του προβλήματος της συνεχούς αύξησης της ανεργίας και των σχεδίων ενίσχυσης της απασχόλησης που εφαρμόζει το Υπουργείο.

Σύμφωνα δε με στοιχεία που έδωσε η Υπουργός οι δαπάνες για το ανεργιακό επίδομα ανήλθαν το 2009 στα 77,9 εκ., το 2010 στα 85,8 εκ. και το 2011 98,4 εκ. Σε ό,τι αφορά το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού οι δαπάνες ανήλθαν για το 2009 στα 18,8 εκ., το 2010 στα 27,9 εκ. και το 2011 31,1 εκ.


Την Επιτροπή απασχόλησε και το ζήτημα της θεσμοθέτησης της ελληνικής γλώσσας ως απαραίτητο προσόν για εργοδότηση προσωπικού στους τομείς των υπηρεσιών και άλλων συναφών κλάδων. Ζητούμε, είπε η Υπουργός ενώπιον της Επιτροπής, «για τα επαγγέλματα στα οποία η γνώση της ελληνικής είναι μέρος των προσόντων που καθορίζουν τα πρότυπα επαγγελματικών προσόντων και υπάρχει η δυνατότητα, αυτό το πρότυπο επαγγελματικό προσόν να αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα μέσα από ρυθμίσεις όπως η περί ξενοδοχείων νομοθεσία του ΚΟΤ, αυτό να γίνει». Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης σε παρέμβασή του έκανε λόγο για προσπάθειες επιβολής των επαγγελματικών προσόντων με νομοθετική ρύθμιση και ανέφερε ότι αυτές γίνονται ερήμην της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, σε τεχνικές επιτροπές που συστάθηκαν μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και ΚΟΤ.


Βάσει των στοιχείων του Υπουργείου για το Φεβρουάριο του 2012, εκ των ανέργων ποσοστό 25% ήταν κοινοτικοί, 68% Ελληνοκύπριοι ενώ οι υπόλοιποι είναι Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι επικουρικής προστασίας και αιτητές ασύλου.


Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα σχέδια κινήτρων για την πρόσληψη ανέργων λέγοντας ότι στηρίζονται στη λογική της κάλυψης ενός μεγάλου μέρους του μισθολογικού κόστους, ξεκινώντας από το 50% και φθάνοντας το 75% και σε κάποιες περιπτώσεις το 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου