Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΤΗΣ ΥΔΑΤΑ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ

Με αυτό το άκρως παραστατικό πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί σήμερα η αλβανική εφημερίδα Shekulli, το οποίο αναπαριστά τον "Ελληνικό κίνδυνο" στο νότο της Αλβανίας.

Η ίδια εφημερίδα είχε ασχοληθεί και παλαιότεραμε το ζήτημα της απουσίας νόμου για τα σύνορα της Αλβανίας και μάλιστα

, με το ίδιος ακριβώς πρωτοσέλιδο. Όπως είχε δημοσιοποιηθεί τότε, οι παλιοί νόμοι που καθόριζαν επακριβώς τα σύνορα της χώρας καταργήθηκαν με τον νεότερο νόμο, έτσι ο νόμος του 2008 κατάργησε όλους τους προηγούμενους νόμους (1970, 1976,1980 και 2001), όμως στον συγκεκριμένο δεν γίνεται καμία αναφορά στα όρια του Αλβανικού κράτους.

Η εφημερίδα επαναφέρει το ζήτημα με αφορμή το σχέδιο νόμου που κατεβάζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για την αλλαγή του νόμου 9861/2008 "Για την εποπτεία και τον έλεγχό των συνόρων του κράτους", πρωτοβουλία την οποία φέρεται να υπογράφει ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΚ, Gramoz Ruçi, γνωστός για τους "αγώνες" του κατά της Ελληνικής Μειονότητας.


Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η Αλβανία οριοθετεί τα σύνορά της βάση των διεθνών συνθηκών που έχει αποδεχθεί καθώς και διμερείς και πολυμερείς συνθήκες που έχουν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η πρόθεση των εμπνευστών της τροπολογίας για μονομερή οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στα 12 ναυτικά μίλια, βάζοντας έτσι ταφόπλακα στο ήδη ανενεργό, σύμφωνο Ελλάδας-Αλβανίας για τα "θαλάσσια σύνορα". [Εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, (τουλάχιστον όχι τόσο απλοϊκά) αν σκεφτεί κανείς ότι η απόσταση ανάμεσα στην Κέρκυρα και τα Εξαμίλια (Αγ. Σαράντα) είναι μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων].  


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου