Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΕΛΔΥΚ...

Παράγοντας ασφάλειας και συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας της Κύπρου αποτελεί η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπως δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, κατά τη διάρκεια τελετής προς τιμή των Ελλαδιτών αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών.
Η ανταπόκριση προέρχεται από τον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Sigma Live.

ΥΠΑΜ: Παράγοντας ασφάλειας η ΕΛΔΥΚ

Σήμερα η παρουσία της ΕΛΔΥΚ, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, αποτελεί παράγοντα ασφάλειας για το δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό και η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες παραμένει ο μόνιμος, σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε χαιρετισμό του, σε εκδήλωση προς τιμή της ΕΛ.ΔΥ.Κ. , ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι ”η συνεργασία της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι άψογη σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα”.
Ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, σημείωσε, η συνεργασία είναι καθημερινή και η στήριξη της Ελλάδας απολύτως αναγκαία και πολύτιμη.

”Η ΕΛΔΥΚ αποτελεί την έμπρακτη και την πιο προωθημένη έκφραση αυτής της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης.


Στους άνδρες της ΕΛΔΥΚ εκφράζουμε εκτίμηση και ευγνωμοσύνη γιατί είναι μαζί μας έτοιμοι, αν παραστεί ανάγκη, να αγωνιστούν και να θυσιαστούν για την ελευθερία της Κύπρου, για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού”, πρόσθεσε.


Ως Υπουργός Άμυνας, υπενθύμισε, η πρώτη μονάδα που επισκέφθηκα ήταν η ΕΛΔΥΚ, για να αποτίσω φόρο τιμής στον ηρωισμό και τη θυσία των ανδρών της και να εκφράσω την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Πολιτείας για την προσφορά τους στην άμυνα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, σημείωσε, εκφράζουν τα πιο γνήσια αισθήματα του λαού μας και στέλνουν το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε στον τόπο μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα του λαού μας.


”Στέλνουν το μήνυμα ότι αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, για ένα νησί της ειρήνης, της συνεργασίας και της προόδου για όλους τους νόμιμους κατοίκους του.


Σ΄ αυτήν την πορεία η Ελλάδα είναι μαζί μας και η ΕΛΔΥΚ εκφράζει αυθεντικά αυτή τη συμπόρευση”, πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στο ιστορικό της ΕΛΔΥΚ, ο κ. Ηλιάδης, είπε ότι εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 1960 μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου για την Κυπριακή ανεξαρτησία, στα πλαίσια της ίδρυσης του τριμερούς στρατηγείου Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου.


Εκτοτε τα χρόνια που μεσολάβησαν ήτανε σκληρά και δύσκολα για το λαό και τον τόπο μας. Το 1963-64 είχαμε τις διακοινοτικές ταραχές, την τουρκοανταρσία και την πρώτη προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει επί του εδάφους τη χωριστική και διχοτομική της πολιτική στην Κύπρο.


Ακολούθησαν τα ταραγμένα χρόνια που οδήγησαν στην προδοσία του πραξικοπήματος και την τουρκική εισβολή και κατοχή.


Η συμβολή της ΕΛΔΥΚ, είπε, στην άμυνα εναντίον της τουρκικής εισβολής υπήρξε καθοριστική.


Κατά την πρώτη φάση της εισβολής ανέλαβε το κύριο βάρος της επίθεσης για κατάληψη του Κιόνελι ενώ τον Αύγουστο με απαράμιλλο ηρωισμό κράτησε τη γραμμή άμυνας στα υψώματα δυτικά της Λευκωσίας στην περιοχή του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ υψώματος Κολοκασίδη, αποτρέποντας ουσιαστικά την κατάληψη μεγάλου μέρους της Λευκωσίας.


Η ΕΛΔΥΚ μετρά σαράντα επτά πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες και πενήντα οκτώ αγνοούμενους.


Με τον ηρωισμό, τη θυσία και το αίμα των ανδρών της η ΕΛΔΥΚ σφράγισε τους ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.


Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, συμπλήρωσε ο Υπουργός Αμυνας, το λιτό και επιβλητικό στρατιωτικό κοιμητήριο στο οποίο αναπαύονται τιμώμενοι άνδρες της ΕΛΔΥΚ και της Εθνοφρουράς, καταδεικνύει τους κοινούς αγώνες και τις θυσίες για τα κοινά ιδανικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου