Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ...

Ξεκινά γιγαντιαία επιχείρηση με έρευνες της Αρχής για το «μαύρο χρήμα», της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και της ΕΥΠ σε τράπεζες, offshore και υποθηκοφυλακεία...
Γιγαντιαία επιχείρηση σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης, προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος και το βάθος της διαφθοράς επίορκων εφοριακών και να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι έχουν εφαρμόσει το σύστημα «4-4-2», που είχε καταγγείλει ο παραιτηθείς γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλης, σύμφωνα με τον οποίο «από τα πρόστιμα που επιβάλλει το υπ. Οικονομικών στα δημόσια ταμεία πηγαίνει μόνο το 20%, καθώς 40% είναι η έκπτωση και το υπόλοιπο 40% η μίζα του εφοριακού»!
Την παραγγελία για πανελλήνια δικαστική έρευνα σε βάρος διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τις καταγγελίες Σπινέλλη, αλλά και τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του «Εθνους της Κυριακής» και του «Εθνους», για εφοριακoύς με βίλες, ξενοδοχεία και offshore εταιρείες και άλλους, που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος ακόμη και της ιταλικής μαφίας, καθώς και με αφορμή την υπόθεση της «Μαφίας της Θεσσαλονίκης», που φέρεται να διατηρούσε «στενές» σχέσεις με 4 στελέχη του ΣΔΟΕ και 10 εφοριακούς.
Oι καταγγελίες περί διαφθοράς υπαλλήλων ΔΟΥ που «λαδώνονται» και οι αποκαλύψεις για τα κυκλώματα και τη δράση τους, οι οποίες σχετίζονται στενά με τη γιγαντιαία φοροδιαφυγή στη χώρα μας, έχει απασχολήσει έντονα και την τρόικα, που πιέζει για την αυστηροποίηση των ποινών για τους επίορκους -μέχρι και την απόλυσή τους- όπως πιέζει και για την αλλαγή του καθεστώτος, που ισχύει για το πόθεν έσχες των εφοριακών.
Σύμφωνα με τις επιταγές των τροϊκανών, οι διευθυντές Εφοριών πρέπει να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες στην Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και όχι στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, όπως ισχύει μέχρι τώρα, προκειμένου να ελέγχονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος, εάν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των περιουσιακών τους στοιχείων...
Στο στόχαστρο του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη, ο οποίος θα διενεργήσει την έρευνα - έπος, αναμένεται να βρεθούν όχι μόνον νυν, αλλά και πρώην εφοριακοί, οικονομικοί επιθεωρητές και ελεγκτές, οι οποίοι θα ελεγχθούν σε σχέση με τις υποθέσεις, που χειρίστηκαν. Ταυτόχρονα θα γίνει... ακτινογραφία στα περιουσιακά στοιχεία, που έχουν αποκτήσει οι ίδιοι, όπως και μέλη της οικογένειάς τους...

Σε βάθος 10ετίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα από τον οικονομικό εισαγγελέα θα ξεκινήσει δειγματοληπτικά από μεγάλες φορολογικές υποθέσεις, κυρίως εταιρειών ή μεγαλοοφειλετών, ωστόσο αναμένεται να επεκταθεί προς κάθε κατεύθυνση και σε βάθος 10ετίας.
Ο νόμος δίνει στον εισαγγελέα πλούσιο... οπλοστάσιο, για να κινηθεί σε μια τόσο σοβαρή και «σκληρή» έρευνα. Η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα θα κινηθεί παράλληλα με τον οικονομικό εισαγγελέα, καθώς έχει τη δυνατότητα να ελέγξει για πόθεν έσχες καταγγελόμενους εφοριακούς, να ανοίξει και να δεσμεύσει λογαριασμούς τους, να αναζητήσει στοιχεία διάπραξης κακουργημάτων σε συνδυασμό με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και τέλος να δεσμεύσει περιουσιακά τους στοιχεία.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ίσως να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από χώρες όπως η Κύπρος, σε σχέση με offshore εταιρείες, εφόσον διαπιστωθεί ότι μετέχουν και εφοριακοί...
Σύμφωνα επίσης με δικαστικές πηγές, δεν αποκλείεται στις έρευνες να συμμετάσχει και η ΕΥΠ, καθώς ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις Δικαστικές Αρχές, όταν κινούνται στο πλαίσιο του νόμου για το οργανωμένο έγκλημα, να ζητήσουν την καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών εμπλεκόμενων προσώπων.

Το σύστημα... 4-4-2 και πώς έσβηναν τα πρόστιμα


Η πρώτη παραγγελία για δικαστική διερεύνηση, σχετικά με φαινόμενα διαφθοράς εφοριακών, είχε δοθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, με αφορμή καταγγελίες που έκανε σε δημόσια εκδήλωση ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης, ο οποίος είχε κάνει λόγο για το σύστημα «4-4-2».

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, που είχε κάνει ο κ. Σπινέλλης σε ημερίδα με θέμα «Φοροδιαφυγή και κοινωνική δικαιοσύνη», που είχαν διοργανώσει το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor και η Κίνηση Πολιτών, μόνο τα 20 από τα 100 ευρώ φόρου και προστίμων πηγαίνουν στα δημόσια ταμεία, ενώ 40 ευρώ μπαίνουν στις τσέπες των εφοριακών!
Ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων είχε μιλήσει για το αλισβερίσι μεταξύ εφοριακών και φορολογουμένων, εξηγώντας ότι από τα κάθε 100 ευρώ φόρου, το 40% είναι έκπτωση που παρέχει το Δημόσιο, το άλλο 40% πάει στην τσέπη του ελεγκτή - εφοριακού και μόλις 20% φτάνει στα δημόσια ταμεία, ενώ η διαρροή των εσόδων λειτουργεί και αντίστροφα, καθώς στις μεγάλες επιστροφές φόρου που πραγματοποιεί το Δημόσιο, το 8% πάλι πηγαίνει στην τσέπη του εφοριακού.
Εναν μήνα νωρίτερα, τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Σπινέλλης είχε καταθέσει ως μάρτυρας στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, στο πλαίσιο άλλης δικαστικής έρευνας, με αφορμή δημοσίευμα που συνέδεε την υποβολή παραίτησής του, με την ύπαρξη παραμηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών που εμπόδιζε την είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Η δικαστική έρευνα είχε καταλήξει στην κλήση ως υπόπτου του τότε γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, εναντίον του οποίου, τελικά, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση αυτή.

Ερευνα μέχρι τα Δωδεκάνησα

Στη νέα μεγάλη έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, για τη διαφθορά των εφοριακών θα ελεγχθούν, μεταξύ άλλων, και μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων, όπως και πολλές άλλες φορολογικές υποθέσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν και τι πρόστιμα επιβλήθηκαν, ποιοι ελεγκτές μετείχαν στους ελέγχους κ.λπ.
Παράλληλα, θα αναζητηθούν από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα κ. Μουζακίτη δικογραφίες με εμπλεκόμενους εφοριακούς, οι οποίες εκκρεμούν και σε άλλες δικαστικές περιφέρειες, εκτός Αττικής, προκειμένου να συσχετιστούν στην έρευνά του, όπως οι υποθέσεις με εφοριακούς, που φέρονται να εμπλέκονται με τη «Μαφία της Θεσσαλονίκης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητηθούν στοιχεία από τον ανακριτή Θεσσαλονίκης, που χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία σε βάρος εφοριακών, που φέρονται ότι είχαν σχέσεις με μέλη του κυκλώματος, ενώ θα διερευνηθούν και οι καταγγελίες μεγαλοοφειλέτη της συμπρωτεύουσας, που εμπλέκει στελέχη εφοριών σε σκάνδαλα εκατομυρίων ευρω.
Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθούν στοιχεία από δικαστικές περιφέρειες των Δωδεκανήσων, για υποθέσεις που εκκρεμούν εκεί, σχετικά με οικονομικά σκάνδαλα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ακόμη και της ιταλικής μαφίας, όπου φέρονται εμπλεκόμενοι και εφοριακοί.

Αμύθητος πλούτος

Eρευνα για τα χλιδάτα ακίνητα και τις offshore εταιρείες

Στα χέρια του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα βρίσκεται μεγάλος φάκελος, με καταγγελίες σε βάρος ομάδας επτά εφοριακών, όπου περιέχονται φωτογραφίες και έγγραφα με χλιδάτα ακίνητα και υπεράκτιες εταιρείες, τις οποίες φέρονται να διοικούν συγγενικά πρόσωπα συνταξιούχου εφοριακού (σ.ς τις αποκαλύψεις είχε κάνει το «Εθνος της Κυριακής»). Θα διερευνηθεί, εάν όλος αυτός ο πλούτος αποκτήθηκε νόμιμα ή είναι προϊόν διαφθοράς και χρηματισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός εισαγγελέας θα ψάξει επίσης εάν υπάρχει σχέση με άλλη μεγάλη παρόμοια υπόθεση, για την οποία διενεργείται ήδη κύρια ανάκριση, καθώς έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της έρευνας και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Στη δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενοι είναι πρώην γενικός επιθεωρητής του υπ. Οικονομικών (επί ΝΔ), καθώς και 13 οικονομικοί επιθεωρητές και ελεγκτές, που φέρονται ως κύκλωμα που διενεργούσε παράνομους επανελέγχους σε δήμους, κοινότητες αλλά και επιχειρήσεις, σβήνοντας πρόστιμα, που είχαν επιβληθεί για τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο από φοροδιαφυγή και εικονικά τιμολόγια. Θα διερευνηθεί εάν οι 2 ομάδες λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Τα πλοκάμια της μαφίας


Το «Εθνος της Κυριακής» αποκάλυψε επίσης κύκλωμα ? καρμπόν με την επονομαζόμενη «Μαφία της Θεσσαλονίκης», που φέρεται να εκμεταλλεύτηκε 44χρονο παραπληγικό, προκειμένου μέσα από τραπεζικούς του λογαριασμούς, επιχειρήσεις και offshore εταιρείες, που έστηναν εν αγνοία του, να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα, που ενδεχομένως να προέρχεται ακόμη και από την ιταλική μαφία!


Λουκέτα σε ΔΟΥ και απολύσεις


Η αυστηροποίηση των ποινών για τους επίορκους εφοριακούς, που θα φτάνουν μέχρι την απόλυση, είναι μία από τις προτάσεις της τρόικας για τον φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό. Οι τροϊκανοί πιέζουν επίσης για: Aνάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες μέρους του ελεγκτικού έργου των Εφοριών και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών, αντικατάσταση των διευθυντών, που έχουν μικρότερη απόδοση από αυτήν των στόχων τους, κλείσιμο 200 Εφοριών έως τον Δεκέμβριο και άλλα.


ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου