Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΓΕΡΜΑΝΟΣ "ΣΟΦΟΣ" ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αποτυχία της «συνταγής Μέρκελ» για την ελληνική κρίση, με μονόπλευρη λιτότητα χωρίς στήριξη της ανάπτυξης, διαπιστώνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους Γερμανούς οικονολομολόγους που απαρτίζουν τη λεγόμενη «ομάδα των σοφών», ασκώντας σφοδρή κριτική στο ελληνικό πακέτο σκληρής λιτότητας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής....
«Η καγκελάριος δεν ξέρει προφανώς ότι το άλφα και το ωμέγα στην καταπολέμηση μίας κρίσης είναι η ανάπτυξη» λέει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, συμπληρώνοντας πως η «πολιτική της για την Ελλάδα ήταν εξίσου μονόπλευρα προσανατολισμένη στη λιτότητα, και δεν προέβλεπε επαρκή χρόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όπως η αποκρατικοποίηση».
Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο Μπόφινκγκερ, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία ήταν από καιρό σε καθοδική πορεία κατά το πρώτο πρόγραμμα, αναφέρει: «Η εντύπωσή μου είναι ότι και το νέο μνημόνιο αντί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, θα την αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο».
Ο οικονομολόγος επαναλαμβάνει την άποψή του πως οι μεγάλες περικοπές έπνιξαν την αγορά και, καθώς τα μειωμένα δημόσια έσοδα αντιμετωπίζονταν με πρόσθετες περικοπές, βύθισαν σε φαύλο κύκλο τόσο τα ίδια δημοσιονομικά όσο και το σύνολο της οικονομίας.
Ο Μπόφινγκερ υπογραμμίζει μάλιστα τον κίνδυνο η εφαρμογή της τρόικας σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης να υποσκάψει τα ίδια τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικογένειας: «Αν η στρατηγική της τρόικας εφαρμοστεί με τον καιρό και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, τότε η ιδέα της ισοτιμίας των κρατών-μελών θα υποστεί συνολικά μεγάλο πλήγμα».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο Μπόφινγκερ βλέπει μεν αυξημένες πιθανότητες εν όψει των πρόσφατων αναταράξεων, αλλά δεν θεωρεί πως οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο αυξάνουν την πίεση στην Αθήνα για να την εξωθήσουν να φύγει από την νομισματική ένωση.
Ο οικονομολόγος επίσης δεν βλέπει ενδείξεις ούτε πως το εξαγγελθέν «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα υλοποιείται, σημειώνοντας πως εάν μπει σε εφαρμογή θα πρέπει να ξεκινήσει από τομείς που μπορούν να γίνουν γρήγορα ανταγωνιστικοί, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου