Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ (ΔΗΛΆΔΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ)

Διαδικτυακή απάτη σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης αποκαλύφθηκε ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε τρεις (3) πόλεις από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο ενεργούμενης αστυνομικής έρευνας και προανάκρισης για απάτη και πλαστογραφία σε βάρος του Ιδρύματος.

Εγκληματική οργάνωση που αποτελούνταν από πέντε (5) ημεδαπούς, από τους οποίους οι τέσσερις (4) είναι άνδρες και μία (1) γυναίκα είχαν υποβάλλει το προηγούμενο έτος (2011) σε Υποκαταστήματα του ΙΚΑ ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις απασχόλησης εργαζομένων σε εικονικά ή πραγματικά κατασκευαστικά έργα, προκειμένου, αφενός μεν, να αποκομίζουν τα ένσημα ασφάλισης οι ψευδώς δηλωμένοι εργάτες, αφετέρου δε να λαμβάνουν μέρος από τα προβλεπόμενα οικονομικά οφέλη από τις επιστρεφόμενες παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα).

Οι ψευδείς περιοδικές δηλώσεις είχαν υποβληθεί σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ στις πόλεις της Λαμίας, της Κέρκυρας και της Νεάπολης Θεσσαλονίκης και η συνολική ζημία που υπέστη το ΙΚΑ και τα αντίστοιχα κέρδη για τους δράστες υπολογίζονται, μέχρι στιγμής, σε περίπου 200.000 ευρώ.

Η υπόθεση έγινε γνωστή ύστερα από καταγγελίες του ΙΚΑ, σύμφωνα με τις οποίες ομάδα αγνώστων ατόμων, με τη χρήση συνολικά (61) ηλεκτρονικών ιχνών υπέβαλαν, μέσω Διαδικτύου, ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις . Με αυτό τον τρόπο, δηλώνονταν εργαζόμενοι, ημεδαποί και αλλοδαποί εργάτες, καθώς και οι ημέρες απασχόλησής τους σε κατασκευαστικά έργα, χωρίς να αντιστοιχούν σε πραγματική απασχόληση. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργάτες λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) και ακολούθως κατέβαλαν στους εμπνευστές της απάτης (κατηγορουμένους) χρηματικό ποσό που είχε προσυμφωνηθεί.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική ψηφιακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσα από τις σχετικές άρσεις του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, τα ηλεκτρονικά ίχνη των υποβολέων των ψεύτικων δηλώσεων εντοπίσθηκαν σε περιοχές των Τρικάλων, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής.

Κλιμάκια Αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε έρευνες που διενήργησαν, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών σε πέντε (5) επαγγελματικούς χώρους που εμφανίζονταν τα ίχνη βρέθηκε πλήθος από εκτυπωμένες σελίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που απεικονίζουν ηλεκτρονικές καταχωρήσεις στην ιστοσελίδα του Ι.Κ.Α., σημειωματάρια, σκληροί δίσκοι Η/Υ, εξώδικες ειδοποιήσεις, αιτήσεις παραίτησης από οικοδομικά έργα.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, σχηματίσθηκαν αυτοτελείς δικογραφίες σε βάρος των (5) ημεδαπών, οι οποίες αφορούν ένα 31χρονο ημεδαπό συνιδιοκτήτη λογιστικού γραφείου στα Τρίκαλα, ένα 61χρονο ημεδαπό ιδιοκτήτη τεχνικού γραφείου στα Τρίκαλα, ένα 40χρονο ημεδαπό ιδιοκτήτη τεχνικό γραφείου στην Κέρκυρα, μία 46χρονη ημεδαπή και τον 49χρονο ημεδαπό σύζυγό, συνέταιροι σε τεχνικό γραφείο στον Πολύγυρου Χαλκιδικής.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στην αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν, κακουργηματικού χαρακτήρα, αφορούν στη συγκρότηση και στην ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που σκοπό είχε την διενέργεια απατών, καθώς και την πλαστογραφία εγγράφων, μέσω του διαδικτύου.  

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου