Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΖΗΤΑΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ

Η Σερβία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής επείγουσας, αποτελεσματικής και αξιόπιστης, διεθνούς έρευνας για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, στην οποία θα συμμετάσχουν και τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς, μετά από συνάντηση στο Βελιγράδι με τον εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσοβο Μπιορν φον Σίντοφ.
Ο κ. Τσβέτκοβιτς υπογράμμισε ότι οι δράσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Κόσοβο πρέπει να συνεχιστούν, με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών του πανευρωπαϊκού οργανισμού στους τομείς των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επιπλέον, ανέφερε ότι για τη Σερβία είναι αποδεκτή μόνον ουδέτερη, όσον αφορά το καθεστώς, εμπλοκή του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Κόσοβο, σε συμφωνία με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο κ. Τσβέτκοβιτς τόνισε ότι η Σερβία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με το ΣτΕ, προγράμματα του οποίου, που αφορούν διαδικασίες μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, υλοποιούνται επιτυχώς.
Ο εισηγητής της Επιτροπής για τα Πολιτικά Ζητήματα και τη Δημοκρατία, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μπιορν φον Σίντοφ συναντάται σήμερα στο Βελιγράδι με εκπροσώπους της σερβικής ηγεσίας και του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο προετοιμασίας της έκθεσης για την κατάσταση στο Κόσοβο.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σερβικής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς δήλωσε ότι αναμένει η νέα έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κόσοβο να «ρίξει φως» στην κατάσταση που επικρατεί.
«Ο κ. Σίντοφ είναι πολύ σοβαρός ερευνητής και αναμένουμε η έκθεσή του να συμβάλει, ώστε το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα ευρωπαϊκά κράτη να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο Κόσοβο και τις σχέσεις στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Μιτσούνοβιτς.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου