Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΤΕΙΝΕΙ Ο ΟΗΕ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Έντονες, χαρακτήρισε τις συνομιλίες μεταξύ Χριστόφια και Έρογλου, ο Κινέζος επικεφαλής του ΟΗΕ
Οι προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου κινούνται προς την τελική τους φάση παρά την «περιορισμένη πρόοδο» στις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα στο Γκρήντρι της Νέας Υόρκης.

Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μετά το πέρας διήμερων συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.


«Οι δύο πλευρές ήρθαν στο Γκρήντρι με τρεις τομείς να εκκρεμούν: το θέμα της εκλογής της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και το θέμα της ιθαγένειας», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Τους ζήτησα», είπε ο Μπαν Κι Μούν «να χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους στη Νέα Υόρκη για να προβούν σε αποφασιστικές κινήσεις. Οι συνομιλίες των δύο ημερών ήταν έντονες, παρά το γεγονός ότι επετεύχθη περιορισμένη πρόοδος. Υπενθύμισα στους ηγέτες», σημείωσε ο κ. Μπαν, «ότι αυτή η διαδικασία ελέγχεται και καθοδηγείται από τους ίδιους του Κυπρίους και ότι τα ΗΕ δεν θα επιβάλλουν λύσεις στις δύο πλευρές».


Όσον αφορά στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πρόταση του γ.γ. των ΗΕ, να ολοκληρώσουν, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, την διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων στο περιουσιακό. Επίσης ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε ανεπίσημες διαβουλεύσεις για το θέμα με το Συμβούλιο Ασφάλειας. Όπως είπε ο κ. Μπαν, στα τέλη Φεβρουαρίου θα υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφάλειας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επίσης στα τέλη Μαρτίου θα υπάρξει έκθεση και του κ. Ντάουνερ για το ίδιο θέμα. «Αν η έκθεση αυτή είναι θετική», σημείωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, «όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας και μετά από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές» ο κ. Μπαν θα συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.


«Σ’ αυτή τη φάση απλά η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ακόμη και με έντονο τρόπο, δεν είναι αρκετή», επεσήμανε ο κ. Μπαν και παρότρυνε τους δύο ηγέτες να κάνουν αποφασιστικά βήματα προς μια τελική συμφωνία.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου