Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΑΔΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ...

Στα χνάρια της Ελλάδας φαίνεται να βαδίζει η Πορτογαλία, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις κρατικών πορτογαλικών ομολόγων εν μέσω εντεινόμενων φόβων ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της και θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα βοήθεια.

Τη στιγμή που το κόστος δανεισμού για την Ισπανία, την Ιταλία και την τρίτη χώρα που έχει λάβει πακέτο διάσωσης, την Ιρλανδία αποκλιμακώνονται, η Πορτογαλία δείχνει να χαράζει τον δρόμο της χρεοκοπίας με τα spread και CDS της χώρας να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ. Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας στην κατηγορία junk από την SandP, οι αποδόσεις των πορτογαλικών τίτλων δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις καταγράφοντας διαδοχικά ρεκόρ, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές καθιστά δύσκολη την επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2013.

Ειδικότερα, τα πενταετή πορτογαλικά CDS ενισχύονται την Παρασκευή στις 1.436 μονάδες βάσης, που σημαίνει πως οι επενδυτές θεωρούν ότι η χώρα έχει περίπου 70% πιθανότητες χρεοκοπίας την επόμενη δεκαετία.  



«Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια ή περισσότερο χρόνο χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην «ανακούφιση» από το χρέος και σε περίπτωση που συνεχιστεί η πρόσφατη τάση τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία», σχολίασε ο αναλυτής της Swordfish Research, Gary Jenkins, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Παράλληλα, σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνεται την Παρασκευή και το πορτογαλικό spread καθώς συνεχίζει να κινείται ανοδικά στις 1.303 μ.β., κατά 7,68 μ.β υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

Μικτές μεταβολές παρουσιάζουν αυτή την ώρα τα spreads της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας με το ελληνικό να ενισχύεται στις 3.165 μ.β. (+4,08 μ.β.), ενώ το ιρλανδικό, ισπανικό και πορτογαλικό υποχωρούν στις 633 μ.β (-0,01 μ.β.), 316 μ.β. (-16,23 μ.β.) και 410 μ.β. (-8,14 μ.β.), αντίστοιχα.

 Τα πενταετή CDS Ελλάδας, Ιρλανδίας και Ιταλίας βρίσκονται σήμερα στις 5.219 μ.β., 630 μ.β. και 425 μ.β., αντίστοιχα. 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου