Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκικές "γεωτρήσεις": "Σκυλί που γαβγίζει..." δεν έχει γεωτρύπανο!

"Σκυλί που γαυγίζει μην το φοβάσαι" λέει η λαϊκή ρήση και τουλάχιστον στην περίπτωση της Τουρκίας φαίνεται ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση έχει απόλυτη εφαρμογή: Όπως αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr, αντίθετα με τις πομφόλυγες Ρ.Τ.Ερντογάν περί "άμεσης έναρξης εντός της εβδομάδας" των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου ή ακόμα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η διενέργεια γεωτρήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, για αρκετό καιρό είναι πρακτικά αδύνατη!

Ο λόγος; Καθαρά πρακτικός: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλωτά γεωτρύπανα στην Μεσόγειο. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν πληροφορίες της Διακλαδικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, υπάρχουν συνολικά 29 πλωτά γεωτρύπανα αυτή την στιγμή στην Μεσόγειο, από τα οποία τα 28 εκτελούν ήδη γεωτρήσεις και το 29ο είναι της … Noble Energy, το Paul Romano, το οποίο πλέει προς τα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα όπου πρόκειται να εκτελέσει γεωτρήσεις.

Για να αφιχθεί πλωτό γεωτρύπανο εκτός Μεσογείου θέλει αρκετές εβδομάδες, καθώς η ταχύτητα που πλέουν είναι πολύ μικρή (περί τους 5-7 κόμβους την ώρα). Αν υποθέσουμε ότι ένα τέτοιο γεωτρύπανο ξεκινά π.χ. από την Νορβηγία, πριν το Νοέμβριο είναι πρακτικά αδύνατο να βρίσκεται στην Α.Μεσόγειο.

Ακόμα και αν πάρουν γεωτρύπανο από την Μαύρη Θάλασσα, θέλει και πάλι τουλάχιστον είκοσι ημέρες πριν κατέβει στην Α.Μεσόγειο, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού οι γεωτρήσεις δεν σταματούν έτσι εύκολα. Με δεδομένο ότι και τα γεωτρύπανα δεν είναι ιδιοκτησίας τους…

Βλέπουμε λοιπόν ότι η Τουρκία δια των επισήμων χειλέων, απλά κομπάζει και απειλεί. Μόνο. Είχαμε σημειώσει σε ανάλυση πριν από δύο εβδομάδες περίπου την μαρτυρία ανώτατους στελέχους του Π.Ν. ότι "Δεν έχει αρκετό στόλο για να πραγματοποιήσει αυτά που απειλεί κατά της πλατφόρμας της Noble Energy, ούτε μπορεί να τα βάλει ταυτοχρόνως με Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρο" και η κατάσταση μέχρι στιγμής εξελίσσεται ακριβώς έτσι: Μετά τις απειλές για κάθοδο του τουρκικού Στόλου και για βομβαρδισμό της εξέδρας, άρχισαν οι … εκπτώσεις.

Όταν διακρίβωσαν αποφασιστικότητα από την κυπριακή και ισραηλινή πλευρά, αντί για τον στόλο, άρχισαν να απειλούν ότι θα στείλουν ... γεωτρύπανα! Τα οποία όμως ούτε αυτά έχουν!

Άρα η Τουρκία κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά να κάνει: Να απειλεί, χωρίς να έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις απειλές της, εκμεταλλευόμενη φοβικά σύνδρομα κυβερνήσεων.

Αν στις τουρκικές απειλές αντιταχθεί αποφασιστικότητα και προσδιορισμός «κόκκινων γραμμών» είναι βέβαιο ότι δεν θα τολμήσουν να ττις υπερβούν, ειδικά σε αυτή την συγκυρία που δεν τους ευνοεί.

Από ελληνικής πλευράς και κυπριακής πλευράς δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Ο ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης σε συνέντευξή του χθες δήλωσε ευθέως ότι:

“Ενδεχομένως να αυξηθεί η ένταση". Την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε ότι το μοναδικό τουρκικό σκάφος που υπάρχει στην περιοχή είναι μία παλιά τουρκική κορβέτα Α69 σε απόσταση 45 μίλια μακριά από το σημείο της γεώτρησης...

"Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες, που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση, με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα", τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση - στη διάρκεια εκδήλωσης της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο - για τον κίνδυνο κρίσιμών εξελίξεων, λόγω των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου. Και συνέχισε: "Ετοιμαζόμαστε και επί του εδάφους με πολλή σοβαρότητα ώσπου φθάνουν οι δυνάμεις μας σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα", σημείωσε.



Αναφερόμενος στο θέμα των γεωτρήσεων για εντοπισμό υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αν και εφ' όσον λυθεί το Κυπριακό "θα μοιρασθούμε τους καρπούς αυτού του δώρου της μάνας φύσης. Δεν θέλουμε να στερήσουμε από τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απ' αυτό το δώρο, αλλά δεν μπορεί όταν παρανομούν σκαιώς με την ίδρυση του ψευδοκράτους, που καταδικάσθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως ενέργεια παράνομη, να μιλούν για δικαιώματα του ψευδοκράτους".



«Αν θέλουν να συνεκμεταλλευθούμε το θαλάσσιο πλούτο, σημείωσε, πρέπει να καθίσουν στα σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσει η Τουρκία το πράσινο φως στον κ. Έρογλου, ώστε να διαπραγματευθεί με καλή θέληση» κατέληξε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου