Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ερντογάν απειλεί με νέα μέτρα κατά του Ισραήλ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Άγκυρα δια στόματος του υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου «θα έχουν συνέχεια», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε το Ισραήλ «κακομαθημένο παιδί».

Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την τελετή για την έναρξη του δικαστικού έτους, ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε» και ότι «θα υπάρξει συνέχεια».

«Ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να προβούμε και σε άλλα, διαφορετικά βήματα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ έχει χάσει τη συμμαχία της Τουρκίας στην περιοχή. Ενώπιον των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ, το Ισραήλ έπαιξε πάντα ρόλο κακομαθημένου παιδιού και νόμισε ότι μπορεί να συνεχίσει να παίζει το ρόλο αυτό».

Ο Ερντογάν είπε πως οι τρεις όροι της Άγκυρας ήταν πρώτο να ζητήσει συγνώμη το Ισραήλ για την εισβολή ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» πριν από ένα χρόνο, δεύτερο να καταβάλει αποζημίωση για τα θύματα και τις ζημιές και τρίτο να αρθεί το εμπάργκο εναντίον της Γάζας.

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία παγώνει τις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς επίσης και τη συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας.

Τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Νταβούτογλου την περασμένη παρασκευή έχουν ως εξής:

1. Οι τουρκοϊσραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι την επόμενη Τετάρτη.

2. Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.

3. Η Τουρκία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό το λόγο, θα λάβει όλα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.

4. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010. Ξεκινά επίσης διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.

5. Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία ξεκινήσει για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον Τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου