Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγαλύτερη εμπλοκή αναγγέλλει η Ρωσία στα κοιτάσματα της Κύπρου!

Την εντατικοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσία, ανέδειξε ως προτεραιότητα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ, με μήνυμα στον Κύπριο ομόλογό του, Δ. Χριστόφια, για τα 65α γενέθλια του. Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζει ο Ντ. Μεντβέντεφ τις συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, που υπογράφηκαν το 2010, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «ο εμπιστευτικός προσωπικός διάλογος θα συμβάλει και στο μέλλον στην προώθηση εποικοδομητικής ημερήσιας διάταξης, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Το μήνυμα του Ρώσου Προέδρου έρχεται σε μια περίοδο που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τη Μόσχα να επιζητεί αναβαθμισμένο ρόλο και μερτικό. Η προσέγγιση Κύπρου – Ισραήλ, με φόντο την ενεργειακή συμφωνία για το φυσικό αέριο, φέρνει στο προσκήνιο συμφέροντα που συγκρούονται μεταξύ Τουρκίας, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, καθώς επίσης και το χαρακτήρα των εύθραυστων συμμαχιών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που ανεβάζουν το θερμόμετρο στην περιοχή.
Η Ρωσία εμφανίζεται να διεκδικεί άμεσο ρόλο στα κοιτάσματα της Κύπρου, καθώς αναμένεται πρόταση της «Gazprom» στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων που θα πραγματοποιήσει η Λευκωσία για το φυσικό αέριο, ενώ δεν αποκλείεται και συνεργασία με τη «Delek», προκειμένου να μπει στο παιχνίδι και να αποκτήσει ρόλο στα κοιτάσματα της περιοχής.
rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου