Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ιράν: Επίδειξη ισχύος χρησιμοποιώντας πυρηνικά

Το Ιράν προχώρησε  στη δοκιμή ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στο πλαίσιο ναυτικής άσκησης στα στενά του Χορμούζ. Όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, επιστήμονες προχώρησαν στην τοποθέτηση μίας ράβδου καυσίμου σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητά της. Ο αντιδραστήρας εξυπηρετεί επίσημα ιατρικούς σκοπούς.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι η εν λόγω ράβδος είναι προϊόν εγχώριας παραγωγής και εμπλουτισμένη με ουράνιο που προέρχεται επίσης από ιρανικά κοιτάσματα.

Στην πολιτική του Ιράν αντιδρούν οι ΗΠΑ και άλλα κράτη κατηγορώντας την ηγεσία της Τεχεράνης ότι με την πρόφαση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς προχωρά στο παρασκήνιο στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Γεγονός είναι ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για κοινωνικούς σκοπούς, όσο και για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Ραχίμι είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι σε περίπτωση επιβολής περαιτέρω κυρώσεων από πλευράς των δυτικών χωρών εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, το Ιράν θα προχωρούσε σε αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών στο Βερολίνο, τέτοιες ανακοινώσεις από πλευράς Ιράν θα ληφθούν μεν σοβαρά υπόψη, ωστόσο οι ασαφείς διακηρύξεις δεν αρκούν. Αντίθετα θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις που να τις επαληθεύουν. Για να αποφύγει η ηγεσία της Τεχεράνης περαιτέρω κυρώσεις θα πρέπει να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις και να επιτύχει διαφάνεια όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου