Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Πρόσκληση Ιράν στην ΙΑΕΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Ιράν έχει καλέσει αξιωματούχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για συνομιλίες, όπως δήλωσε σήμερα ανώτερος δυτικός διπλωμάτης, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν η ΙΑΕΑ θα δεχθεί αυτή την πρόσκληση χωρίς προηγούμενη δέσμευση από την Τεχεράνη ότι θα απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τη δημοσιοποίηση τον προηγούμενο μήνα της έκθεσης της υπηρεσίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο δυτικός διπλωμάτης επεσήμανε ότι η πρόσκληση του Ιράν δεν περιελάμβανε καμία δέσμευση ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να καθησυχάσει τους φόβους της Δύσης σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Φαίνεται ότι οι Ιρανοί έχουν καλέσει αξιωματούχους της υπηρεσίας, όμως αυτή η πρόταση είναι προφανώς μέρος της ερασιτεχνικής επίθεσης γοητείας τους», δήλωσε ο διπλωμάτης. «Δεν υπάρχει "δέσμευση ότι θα αναφερθούν σε θέματα ουσίας», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκία Αμάνο έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε νέα επίσκεψη αξιωματούχων της υπηρεσίας στην Τεχεράνη θα πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες σχετικά με το φερόμενο πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα της χώρας, όμως πρόσθεσε ότι η ΙΑΕΑ και η Τεχεράνη βρίσκονται σε επαφή σχετικά με την πιθανότητα μίας νέας επίσκεψης, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές της νέας χρονιάς. Αν υπάρξει συμφωνία επ' αυτού θα είναι «καλά νέα», υπογράμμισε ο Αμάνο.

Η ΙΑΕΑ διεξάγει τακτικούς ελέγχους στους πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν, όμως δεν έχει στείλει αξιωματούχους στη χώρα για συνομιλίες από τον Αύγουστο. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου