Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ "ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ"

Οφείλουμε να είμαστε ευχαριστημένοι με την ανεύρεση των 7 τρις κυβικών ποδών φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, καθώς η ποσότητα είναι και μεγάλη και σημαντική, δήλωσε στην εκπομπή του Σίγμα «μεσημέρι και κάτι» ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων για το Φυσικό αέριο, Πάνος Παπαναστασίου.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο υποθαλάσσιο κοίτασμα που βρέθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια παγκοσμίως, μετά το Λεβιάθαν.

Το γεγονός ότι η NOBLE, παρουσιάζεται σχετικά συγκρατημένη, σχολίασε ο κ. Παπαναστασίου, είναι όχι μόνο για να μην εκτεθεί, αλλά και γιατί μπορεί να τιμωρηθεί αν ανακοινώσει μεγαλύτερες ποσότητες απ' αυτές που τελικά βρεθούν.

Οι πρώτες προβλέψεις, πρόσθεσε, πάντα είναι συντηρητικές, ενώ οι δεύτερες, οι επονομαζόμενες "αξιολόγησης" είναι αυτές που δείχνουν την ανατομία του κοιτάσματος, και δίνουν καλύτερη, ακριβέστερη εκτίμηση.

Σε ότι αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να διεκπεραιωθούν οι γεωτρήσεις αξιολόγησης, ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων, είπε ότι θα πάρει πολύ λιγότερο χρόνο καθώς χρησιμοποιείται η πληροφορία από την πρώτη γεώτρηση, οπόταν η εταιρεία πλέον δεν προχωρεί στα τυφλά.

Εκτιμήσεις για υπόλοιπα οικόπεδα, είναι θετικές πρόσθεσε, λέγοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ομοιότητες στη γεωλογία της περιοχής, και υπάρχουν οι γεωλογικές δομές για την ύπαρξη και υδρογονανθράκων, άρα είναι πιθανόν να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επενδυτές.

Σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό "αρίστης ποιότητας" που προσδόθηκε στο κοίτασμα που εντοπίστηκε στην ΑΟΖ μας, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι, «αρίστης ποιότητας» συνεπάγεται καλύτερες τιμές.

«Με τις αμερικάνικες τιμές υπολογίζεται στα 30 δις δολάρια».

Σε σχέση με το πετρέλαιο, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι οι μόνες ενδείξεις που έχουμε είναι σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

«Είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζονται έρευνες σε βάθος άλλων 2 χιλιομέτρων. Όμως, είπε, στους επόμενους 2-3 μήνες θα ξέρουμε για το πετρέλαιο του Ισραήλ, που ανοίξει και το δρόμο για 'μας.  

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου